4 oktober 2016 | Bildung.City, Amsterdam-Duivendrecht

programma

13.30 uur - Inloop met koffie en thee

14.00 uur - Samen signaleren
Dr. Eric Bervoets, bestuurskundige, criminoloog en zelfstandig onderzoeker, Bureau Bervoets. Met name gericht zijn op projecten die (bredere) politiefunctie in de samenleving, jeugdcriminaliteit, ondermijning en criminele netwerken betreffen.
Met name met behulp van sociale media dragen burgers uit eigen initiatief bij aan sociale veiligheid. De huidige, nieuwe vormen van burgerparticipatie – van WhatsApp-groep tot burgerwacht – stellen gemeenten en politiekorpsen voor de vraag: hoe gaan we zo goed mogelijk om met deze initiatieven? Welke rol pakken we? In deze presentatie wordt ingegaan op de conclusies en adviezen uit het gezamenlijke onderzoek Samen Signaleren door Bureau Bervoets en Bureau Beke in opdracht van Platform31. Ingegaan wordt op nieuwe vormen van burgerinitiatieven en de recente ontwikkelingen daarin. De onderzoekers hebben zich gericht op initiatieven die daadwerkelijk door burgers zelf zijn genomen en opgezet.

14.45 uur - Theepauze

15.15 uur - Succesvolle WhatsApp Buurtpreventiegroepen
Stephanie Nap en Jan Niessen, oprichters, WABP (WhatsApp BuurtPreventie).
Het succes van een wabp groep hangt grotendeels af van de beheerder. Beheerders blijken vaak behoefte te hebben aan een aanspreekpunt, denk aan een wijkagent, waarbij zij met vragen naar toe kunnen. Ook gemeenten willen steeds vaker inzichtelijk krijgen hoeveel en welke groepen actief zijn in hun regio. Wabp.nl biedt naast een landelijk overzicht ook diverse diensten aan. Naast het dagelijks ondersteunen van meer dan 4.000 beheerders van WhatsApp Buurtpreventie groepen, geven wij ook presentaties en adviesgesprekken aan gemeentes en andere geïnteresseerde partijen, maar ook leveren wij rapportages aan waarbij een gemeente direct inzichtelijk heeft waar er in de gemeente een groep actief is en wie deze groep in beheer heeft.

15.45 uur - Burgerparticipatie rondom lokale veiligheid: het belang van buurttrots
Bas van Stokkom, senior onderzoeker, Vaksectie Strafrecht & Criminologie, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit Nijmegen.
De ervaring leert dat participatieprojecten gericht op een veiliger wijk doorgaans wij-zij beelden versterken en nauwelijks bijdragen aan sociale veerkracht. In deze presentatie wordt betoogd dat projecten meer zouden kunnen aansluiten op wijkopbouw, wijkreputatie en buurttrots.   

16.15 uur - Vragenronde en tijd voor debat

16.30 uur - Borrel